Een intensieve samenwerking tussen de drie noordelijke provincies wordt toegejuicht.

13 februari 2017
Drenten, Groningers en Friezen zijn in meerderheid tegen een fusie van de drie noordelijke provincies. Toch voelt het gros van de inwoners uit Noord-Nederland zich in meer of mindere mate wel verwant met elkaar. Een intensieve samenwerking tussen de drie provincies wordt dan ook toegejuicht.

Dat geeft een flinke meerderheid aan in een enquête van Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant, uitgevoerd door RegioNoordPanel/ Enigma Research. In totaal zijn 750 inwoners en 213 ondernemers uit Drenthe (268), Groningen (348) en Friesland (347) bevraagd.

Zeker twee op de drie burgers (68 procent) en ruim de helft van de ondernemers noemen de vorming van een groot landsdeel een stap te ver. Het gros van de respondenten laat weten zich vooral verbonden te voelen met de eigen provincie. Dat wordt vooral zo in Friesland gevoeld. In Drenthe speelt dat sentiment het minst. Ondanks de afkeer van zo’n grote nieuwe provincie, moeten de noordelijke overheden en bedrijven elkaar vooral goed blijven vasthouden en helpen waar dat kan. Zo vindt driekwart (77 procent) van de respondenten dat Drenthe, Groningen en Friesland een front moeten vormen om de economische achterstand op de rest van het land in te lopen. Onder ondernemers wordt dat nog breder gedragen (88 procent). Een overgrote meerderheid vindt namelijk dat Noord-Nederland achterloopt.

Bijna een jaar geleden is de Noordelijk Innovation Board (NIB) in het leven geroepen om die noordelijke economie een impuls te geven. Maar echt bekend is de club nog niet: slechts een op de tien leden van de noorderlingen geeft aan er wel eens van gehoord te hebben, onder ondernemers is het een op drie. Samenwerkingsverband Noord- Nederland (SNN) – waar de drie provincies en vier grote steden (Groningen, Leeuwarden, Emmen en Assen) een belangrijke rol spelen – heeft net als NIB het doel de noordelijke economie te versterken. SNN bestaat al ruim twintig jaar, maar is ook niet bij iedereen bekend: De meeste ondernemers (79 procent) kennen SNN, van de inwoners heeft iets meer dan de helft weleens van de club gehoord.

Groningen hoofdstad heeft de voorkeur
Als het Noorden een hoofdstad zou moeten krijgen, heeft de stad Groningen de voorkeur. De meeste Groningers noemen hun eigen stad (78 procent), maar ook Drenten (53 procent) en Friezen (34 procent) noemen Groningen vaker dan andere steden. Iets meer dan een kwart van de respondenten, allen Fries, noemt Leeuwarden als potentiële hoofdplaats. Opvallend is dat geen enkele Groninger of Drent kiest voor deze stad. Assen bungelt onderaan met 18 procent van de stemmen uit Drenthe, 4 procent uit Friesland en 6 procent uit Groningen.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 11-02-2017

Andere onderzoeksresultaten

Word lid van het Noordz Panel.

en krijg als eerste toegang tot de onderzoeksresultaten.

Zelf een onderzoeksvraag voorleggen aan het Noordz Panel?

Indien uw vraag een breder zakelijk doel dient is dit in overleg mogelijk.

Laat u ook uw stem horen?

Noordz doet met haar zakelijke ondernemerspanel regelmatig onderzoek naar het ondernemersklimaat en diverse ondernemersvraagstukken die momenteel spelen.