Derde van noordelingen belt in auto.

3 januari 2017
Een op de drie noorderlingen pakt de smartphone er wel eens bij tijdens het autorijden. Om berichten te lezen, voor navigatie of puur uit gewoonte en verveling. Het gaat dan om het niet-handsfreegebruik, dus tijdens het besturen van de auto de smartphone bedienen met één of beide handen.

Van de 870 inwoners, van Groningen, Drenthe en Friesland met een rijbewijs, die onderzoeksbureau Enigma Research uit Groningen in opdracht van deze krant over dit onderwerp heeft ondervraagd, geeft 33 procent toe dit wel eens te doen. Handsfree ligt dit percentage een stuk hoger: 48 procent. Mannen (36 procent) pakken de smartphone er nog net iets vaker bij dan vrouwen (30 procent). Hoe jonger de bestuurder, hoe vaker het telefoongebruik tijdens het autorijden. Van de automobilisten onder de 40 jaar maakt meer dan de helft zich wel eens schuldig aan bellen, appen en swipen tijdens het rijden.

Deskundigen zijn het er over eens dat het gebruik van de mobiele telefoon een van de oorzaken is dat het aantal doden in het verkeer sinds enkele jaren weer stijgt. En hoewel een flink deel van de verkeersdeelnemers zich schuldig maakt aan het gebruik van de smartphone achter het stuur, vinden negen van de tien ondervraagden dat de politie hier veel strenger op moet controleren. Een derde van de ondervraagden is dan weer van mening dat het gebruik van de telefoon gewoon zou moeten mogen, als er langzaam wordt gereden.

Van de groep die toegeeft wel eens met de telefoon in de hand te rijden, zegt 26 procent van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar dit tijdens zeker 9 op de 10 ritten te doen. Bij de 60- plussers is dit 0 procent. Van deze categorie zegt 66 procent dit tijdens 1 op de 10 ritten te doen. Onder ‘schuldige’ Groningers is het gebruik van de smartphone tijdens elke autorit volgens de onderzoeksresultaten populairder dan onder Friezen: 11 om 2 procent. Met 6 procent zitten de Drenten er tussenin.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 31-12-2016

Andere onderzoeksresultaten

Word lid van het Noordz Panel.

en krijg als eerste toegang tot de onderzoeksresultaten.

Zelf een onderzoeksvraag voorleggen aan het Noordz Panel?

Indien uw vraag een breder zakelijk doel dient is dit in overleg mogelijk.

Laat u ook uw stem horen?

Noordz doet met haar zakelijke ondernemerspanel regelmatig onderzoek naar het ondernemersklimaat en diverse ondernemersvraagstukken die momenteel spelen.