Vakantiegeld in de spaarpot. 

19 mei 2012
Een kwart van de Drenten en Groningers zegt deze zomer niet op vakantie te gaan. Onder 35-54-jarigen is dit percentage het laagst: 17 procent. Doorgaans is dit de groep met thuiswonende kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RegioNoordPanel, waaraan afgelopen week is meegewerkt door 512 inwoners van de provincies Drenthe en Groningen.

Meer dan de helft van de vakantiegangers gaat één of twee weken op reis. Een derde pakt er nog een derde week aan vast. Niet meer dan 13 procent van de noorderlingen gaat langer dan drie weken op vakantie. Dit zijn voornamelijk ouderen: 17 procent van de vakantievierende 54-plussers is een maand of langer van huis. Negen van de tien werkzame noorderlingen krijgen komende week vakantiegeld uitgekeerd. Minder dan de helft hiervan (41 procent) wordt daadwerkelijk besteed aan de vakantie. Een groot deel (35 procent) gaat naar de spaarrekening. Banken spelen daar op in met speciale acties.

De meeste mensen (74 procent) ontvangen maximaal 2000 euro vakantiegeld. Aan de vakantie geeft driekwart niet meer uit dan 2000 euro. Daaruit zou kunnen worden afgeleid dat mensen in elk geval niet meer dan hun vakantiegeld te besteden. Eerder deze week bleek uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat Nederlanders bedachtzamer omgaan met hun vakantiegeld. Het aantal mensen dat het te besteden budget in de vakantie vooraf vastlegt is de afgelopen twee jaar met 10 procent gestegen tot 70 procent. Bijna een kwart van de mensen geeft minder geld uit aan de vakantie dan vorig jaar.

De noorderling blijft het liefst (33 procent) in eigen land. Frankrijk (19 procent), Duitsland (17 procent) en Italië (11 procent) volgen op gepaste afstand. Niet meer dan 8% ontvlucht Europa.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 19-05-2012

Andere onderzoeksresultaten

Word lid van het Noordz Panel.

en krijg als eerste toegang tot de onderzoeksresultaten.

Zelf een onderzoeksvraag voorleggen aan het Noordz Panel?

Indien uw vraag een breder zakelijk doel dient is dit in overleg mogelijk.

Laat u ook uw stem horen?

Noordz doet met haar zakelijke ondernemerspanel regelmatig onderzoek naar het ondernemersklimaat en diverse ondernemersvraagstukken die momenteel spelen.